Menneskelige fejl og absolut magt: en kombination af katastrofe?

Det er blevet sagt, at give en superhelt fejlene i en almindelig person kan kun føre til uundgåelig katastrofe. Begrebet stammer fra det gamle mundheld “absolut magt korrumperer absolut,” som superhelte tendens til at være i stor magtpositioner. Velsagtens, en hovedperson, der udstiller menneskelige fejl vil finde sig selv stor kontrolleres. Mennesker vil altid ser ham som en person, der skal aldrig udviser svagheder og mangler. Mangler og træk som social angst, status angst, psykiske lidelser og psykose kan alle har enorme indvirkning på en heltens handlinger, som igen kan påvirke utallige andre. “Mangelfulde” helten, mens en interessant Alle i realm af fiktion, kan også blive en omvandrende katastrofe, med skadens kun varierer på hvor dårligt det går.

Frodo Baggins, kan fra Tolkiens “Ringenes Herre” saga, tages som en interessant sag af både status angst og præstationsangst. Præsenteret med en almægtig, all-korrumperende objekt af ren ondskab, er Frodo lavet til at påbegynde en rejse for at ødelægge det pågældende objekt. Det gøres klart i flere passager, som Frodo ikke vil ringen og de uundgåelige byrder skulle bære det og bortskaffe det. Hans status angst udspiller sig i subtile hints, at han er villig til at passere byrden på kun om nogen, hvis bare det ville lade ham komme tilbage til sin normale “status” i hans hjem.

Men han udstiller også mild antydninger af præstationsangst i, at han er villig til at gennemgå den lang og farlig rejse til at blive fri af ringen i første omgang. Selvom han følte utilstrækkelig for opgaven, kom han langsomt til at indse, at pantsætte ringen til en anden blot vil udskyde det uundgåelige. Men i sidste ende, han kommer til at indse, at den “ene Ring” er en byrde, han har til at bære, og ansigter op til opgaven. Han er ødelagt nær klimaks af løftet om magt, men ved dette punkt, har han endelig accepteret sin skæbne.

En anden forekomst af en kombination af problemer svarer til Frodos kommer i form af Paul “Muad’dib” Atreides, fra Frank Herbert “Dune” saga. Atreides, ligesom Sækker, har den dødbringende cocktail af status angst og præstationsangst. Men i modsætning til de førnævnte litterære karakter, Pauls handlinger kunne have haft mere varig virkning for hele menneskeheden Paul, begavet med evnen til at se fremtiden og dermed gøre det muligt at sikre hans visioner forekomme, forudser, hvad han hævder er “The Golden Path” af menneskeheden. Han ser dog også, at mens hans vision sikrer den fortsatte overlevelse af menneskeheden, det betyder også, at han ville have til at ofre sin menneskelighed for at opnå det.

Hans præstationsangst kommer i spil, når han indser, at han ikke vil gøre ofre nødvendigt at sikre, at hans vision bliver til virkelighed, som han er også knyttet til sin menneskeheden til at opgive den. Men hans position som hersker en galakse-spænder Empire lægger pres på ham til at regere. Hans modvilje mod at give slip på sin stilling ekkoer af status angst, som han føler at han skal være kejser. Endnu, af resterende kejser, han effektivt spiller lige i hænderne på sin frygt for at miste sin menneskelighed. I sidste ende, men han finde en måde ud af sin egen gåde af forvrænge selve troen, der gjorde ham til kejser i første omgang.

Men både Frodo Baggins og Paul Atreides var permanent arret af deres handlinger. Frodo’s emotional healing aldrig rigtig renset det traume, han oplevede under sin tid med den “ene Ring.” I sidste ende tvang stress og angst for rejsen ham til at forlade sit hjem og sine venner for evigt, som han følte, at han ikke længere kunne være en del af “deres” verden. I forbindelse med Paul Atreides, havde års vride og vridning sit eget billede, saaledes at han gjorde sig en “Gud” taget deres vejafgift på hans mentale sundhed og hvordan han set sig selv. Han var blevet en hykler af slaveri folk han hævdede, at han ønskede at fri, bruger religionen i stedet for at tvinge til at undertrykke dem. Hans mulighed for at gøre for hans fejl og har nogle antydning af emotional healing kom, da alle troede ham til at være død. Skift fra kejser til en blind wanderer, begyndte han derefter at arbejde på udbedring af skaden, han havde udvirket ved at forsøge at opløse den religion, han selv udformet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.